Skip to main content

Hoe kies ik een uitvaartlocatie?

In principe kun je op elke plek een uitvaart houden. We zien ook steeds meer dat families kiezen voor een andere locatie dan kerk of crematoriumaula. We vinden het steeds belangrijker dat de locatie waar we afscheid nemen past bij wie en hoe de overledene was en hoe wij afscheid willen nemen. Hield hij of zij van lekker eten? Misschien kun je het afscheid in het lievelingsrestaurant houden? Of misschien was de tuin enorm belangrijk…denk dan eens aan een afscheid in de eigen tuin.

Maar hoe mooi het ook vaak klinkt, niet elke locatie is praktisch gezien geschikt voor het houden van een uitvaart. Het is dus heel belangrijk dat jullie, voordat jullie kiezen voor een bepaalde locatie al enigszins weten wat jullie tijdens de uitvaart willen doen. Dat bepaalt namelijk welke hulpmiddelen je nodig hebt, denk bijvoorbeeld aan beeld en audio.

Vragen die je jezelf kunt stellen en wat dit betekent voor de uitvaartlocatie:

  • Wil ik muziek luisteren? > heeft de locatie een goeie geluidsinstallatie?
  • Zijn er verschillende sprekers? > heeft de locatie een goeie microfoon?
  • Wil ik een fotopresentatie kijken? > heeft de locatie een groot beeldscherm?
  • Is er iemand die audio en beeld aanstuurt op de locatie of moeten we dat zelf doen?
  • Hoeveel mensen wil ik uitnodigen/is de uitvaart openbaar? > hoeveel zit- en of staanplaatsen zijn er op de locatie?
  • Komen mensen met de auto? > Is er voldoende parkeergelegenheid?
  • Zijn er (veel) mensen slecht ter been? > is de locatie rolstoeltoegankelijk en kan er dichtbij geparkeerd worden?
  • Wil ik een nazit houden (koffietafel/borrel) en kan dat op dezelfde plek of ga ik reizen naar een andere plek? > heeft de locatie voldoende plek/2 zalen?

Bij het kiezen van een locatie voor het afscheid moeten we ons in een vroeg stadium best al veel praktische vragen stellen. Dat heeft namelijk niet alleen invloed op de keuze van locatie maar ook op de kosten. Stel de locatie van voorkeur is beschikbaar en er kunnen voldoende mensen in. Maar er zijn geen beeld- en audio faciliteiten. Dat betekent dat dit ingehuurd moet worden, incl iemand die het opbouwt, bediend en afbouwt. Dat kost al snel een €500,- tot €1.000,- extra, bovenop de huur van de zaal uiteraard.

Het is dus belangrijk om hele goed te inventariseren welke eisen aan de uitvaartlocatie gesteld worden, of de locatie daaraan voldoet en als niet wat er eventueel extra nodig is om het afscheid wel te kunnen houden op de manier zoals jullie dat willen.

Maar denk ook eens aan of er trapjes of stoepjes op de uitvaartlocatie zijn. Dat betekent dat de uitvaartkist getild zal moeten worden en dat gaat niet altijd. Of je hebt extra dragers erbij nodig en die moeten dan ingehuurd worden. Zijn de deuren breed genoeg dat er een uitvaartkist doorheen past?

Al die praktische dingen moet over nagedacht worden bij het kiezen van een geschikte afscheidslocatie.

Omdat het best nauw luistert kiezen veel mensen dus voor een aula. Zo weet je zeker dat alle faciliteiten die je nodig hebt er al zijn. Tegenwoordig heb je ook hele mooie aula’s die niet dat echte “crematorium” gevoel oproepen. Afscheidslocaties die een warm huiskamergevoel hebben maar wel ook alle praktische faciliteiten bezitten. Bekijk hiervoor zeker eens de uitvaartlocaties ’t Sterrenhuys en Aerdehof.

Weet je niet zeker of je overal aan gedacht hebt? Leg de locatie dan voor aan jullie afscheidsbegeleider van ikzoekhetzelfuitvaart. Deze kan jullie wensen samen met jullie doornemen en meekijken of de locatie hiervoor geschikt is.

Mariëlle v/d Heyden

Author Mariëlle v/d Heyden

More posts by Mariëlle v/d Heyden