Skip to main content

Tips voor een mooi persoonlijk afscheid in kleine kring

Tip 1: Maak een memory Board

Een mooie uitvaart wordt niet gedefinieerd door hoeveel mensen in de zaal of kerk zitten maar door hoe we het afscheid vormgeven en wat dit betekent voor de nabestaanden, ook voor hun rouwverwerking. Dat we met minder mensen bij een afscheid aanwezig mogen zijn betekent echter niet dat we niet op een mooie en betekenisvolle manier afscheid kunnen nemen. Veel mensen vinden het zelfs prettiger om in een select gezelschap afscheid te nemen. De algemene speeches kunnen plaatsmaken voor verhalen met meer diepgang en misschien wilt dat nichtje dat normaliter niet had gedurfd nu wel graag nog wat zeggen. Een afscheid in kleine kring biedt heel veel nieuwe mogelijkheden om de uitvaart mooi en vooral persoonlijk vorm te geven.

Maar hoe doe je dat? Een afscheid mooi vormgeven in kleine kring?

Bedenk dat, zeker als je in een kleiner gezelschap afscheid neemt, de plek en de setting waarin je afscheid neemt veel belangrijker wordt omdat er meer nadruk op komt te liggen. Het neemt een groter deel in van de totaalbeleving van het moment. Neem dus altijd ook even de tijd om te bedenken waar je de uitvaart wilt laten plaatsvinden. Wij besteden hier in ’t Sterrenhuys en bij Aerdehof bijvoorbeeld heel veel aandacht aan.

Het levensverhaal delen kan hele mooi zijn, zeker omdat normaliter niet iedereen die aanwezig is de overledene zijn hele leven heeft gekend. Dus er zitten leuke, mooie, grappige feiten in die nieuw zijn voor mensen. Maar als je met 20 personen, bestaande uit familieleden en hele goeie vrienden afscheid neemt wordt zo’n levensverhaal al wat moeilijker om voor iedereen boeiend te maken. Iedereen kent de verhalen en de feiten namelijk al. Sterker nog, waarschijnlijk een niet gering deel van de aanwezigen heeft die verhalen dan 2 dagen eerder verteld aan de uitvaartleider die het verhaal deelt.

Wat kun je dan wel doen om toch herinneringen op te halen en stil te staan bij iemands leven?

We delen de komende tijd een aantal manieren om in kleine kring, groots afscheid te nemen.

#1. Maak een Memory board

De mooiste herinneringen komen vaak aan de hand van foto’s die we terugkijken. ‘Ach ja, weet je nog toen……en daar komt het hele verhaal’. Waar we het vaak moeilijk vinden om vanuit het niets over iemand te vertellen gaat dat al veel makkelijker als we een concreet voorbeeld hebben en het verhaal daaromheen kunnen vertellen. Je zoekt natuurlijk de foto uit met het mooiste/leukste/fijnste/ergste verhaal om te delen.

Dit draagt ook bij aan de inhoud van de uitvaart zelf en de verhalen die gedeeld worden. Voor de toehoorders maakt dit fijn en interessant om naar te luisteren waardoor iedereen geboeid blijft en de tijd vliegt. Het is namelijk belangrijk dat de inhoud van een uitvaart interessant is voor iedereen, zo houdt je de aandacht en verleng je de spanningsboog van de aanwezigen.

De mooiste verhalen zijn ook altijd de verhalen die door naasten zelf worden gedeeld. Maar veel mensen vinden het best spannend om in het openbaar te spreken. Doordat het afscheid in kleine kring én onder vrijwel alleen bekenden plaatsvindt wordt er al een beetje een barrière weggenomen. Maar hoe schrijf je die speech, en wat als het niet goed overkomt, waar moet ik over vertellen? Ook hier geef je handvaten mee door iedereen zijn eigen foto mee te laten nemen en daar hun eigen verhaal over te laten delen. Zo ontstaat een informele sfeer waarin de mooiste momenten die meegemaakt zijn gedurende een leven weer naar voren komen. Door samen te delen ontstaat tegelijkertijd een betekenisvolle verbintenis die zeker bijdraagt aan een gedenkwaardig afscheid.

Het maken van een Memory board is één van de vele dingen die we kunnen doen om een klein afscheid toch heel mooi te maken. Het is enkel op een andere manier vorm en inhoud geven. We helpen hier graag bij!

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Lees binnenkort tip 2!

Voor meer van onze andere blogs klik hier.

Mariëlle v/d Heyden

Author Mariëlle v/d Heyden

More posts by Mariëlle v/d Heyden