Er is de laatste tijd veel in de media te zien en te horen geweest over de nieuwe donorwet. Maar wat gebeurt er nou precies bij orgaandonatie, hoe werkt de registratie als donor en wat betekent de nieuwe donorwet voor mij?
Bij orgaandonatie wordt een orgaan (of weefsel) afgestaan aan iemand bij wie dat orgaan niet of onvoldoende functioneert. Meestal gebeurt dit na het overlijden van de donor, maar soms kan orgaandonatie ook plaatsvinden als de donor nog in leven is. Voor veel mensen is het een lastige keuze om te bepalen of ze donor willen zijn of niet.
Hoe wordt je donor?
Iedereen vanaf twaalf jaar kan donor worden. Via je DigiD kun je een donorformulier invullen. Daarop geef je aan of jouw organen en weefsels na je dood gebruikt mogen worden. Je kunt kiezen tussen ‘ja’ en ‘nee’ of je laat de keuze aan je nabestaanden of aan een specifieke persoon. Als je toestemming geeft, kun je ook aangeven welke organen of weefsels je eventueel niet ter beschikking wilt stellen. Je bent niet verplicht om je te registreren, maar het is wel de meest eenvoudige manier om je keuze vast te leggen. Zo weten artsen wat je wensen zijn. Je registratie wordt vastgelegd in het Donorregister. Artsen kunnen dit register online bekijken. Zo kunnen ze bij een sterfgeval snel zien of iemand zijn organen wil afstaan en dit aan de (toekomstige) nabestaanden meedelen. Het is verstandig om je keuze ook met je familie te delen, zodat ze er niet pas na je overlijden achter komen.
Wat kan tijdens het leven al gedoneerd worden?
Weinig ingrijpende vormen van donatie zijn het geven van bloed of stamcellen. Dit celmateriaal geef je bij leven en je maakt het na het afstaan weer zelf aan. Het doneren van bloed is heel eenvoudig, bij stamceldonatie komt een (korte) ziekenhuisopname kijken. Beide vormen zijn amper schadelijk voor de donor. Je kunt ook een nier of een deel van je lever bij leven afstaan. Dit is een ingrijpender. Bij het geven van een nier houdt de donor bovendien nog maar één nier over: als die uitvalt, heeft hij geen tweede nier meer.
Wat kan gedoneerd worden na een overlijden?
Na je dood kun je diverse weefsels afstaan. Hiervoor hoef je niet in het ziekenhuis te overlijden. Voor het weghalen van de weefsels moet het lichaam in sommige gevallen wel naar het ziekenhuis gebracht worden. Voor sommige orgaandonaties moet iemand wel in het ziekenhuis zijn op het moment van overlijden, omdat de organen snel uitgenomen moeten worden. Het gaat dan om organen zoals de nieren, lever en longen.
Wat betekent de nieuwe donorwet voor mij?
Er komt een nieuwe donorwet die regelt dat iedereen vanaf 18 jaar in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister. Voordat deze wet in de zomer van 2020 wordt ingevoerd, wordt iedereen daarover uitvoerig geïnformeerd. Het blijft belangrijk dat u zelf uw keuze over orgaandonatie maakt en vastlegt. Bent u al geregistreerd, dan blijft uw registratie gewoon geldig, ook na invoering van de nieuwe wet. Door middel van het Actief Donorregistratiesysteem (ADR) wordt aan alle Nederlanders ouder dan 18 via de post gevraagd of ze wel of geen orgaandonor willen zijn. Als zij na twee brieven niet hebben gereageerd, worden ze als donor geregistreerd. Bij die mensen komt ‘geen bezwaar’ te staan in het donorregister, daarmee zijn ze in principe orgaandonor. Ze krijgen daar bericht van, per post, en de keuze kan altijd nog worden gewijzigd.
Het belangrijkste dat voor u wijzigt is dus dat als u niets doet, automatisch wordt geregistreerd dat u geen bezwaar tegen orgaandonatie heeft. Dat is het tegenovergestelde van de huidige situatie waarbij u per definitief geen donor bent, tenzij u specifiek aangeeft dit wel te zijn.
Informeer u dus goed en laat uw keuze vastleggen, ook bij uw eigen persoonlijke documenten. Meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen over de nieuwe wet vindt u op www.rijksoverheid.nl/orgaandonatie.