Skip to main content

grafsteen begraven belastend nabestaandenOok als u zich een voorstelling kunt maken van het verschil tussen een begrafenis of een crematie, blijft het best moeilijk om een keuze hierin te maken. Vooral als u geen religieuze reden heeft om te kiezen voor begraven of cremeren. Bijna iedereen heeft (stiekem) wel eens over zijn of haar begrafenis of crematie nagedacht. Sommige mensen vinden het belangrijk wat de nabestaanden willen. Anderen hebben zelf een hele duidelijke voorkeur.

 

Wat zijn de belangrijkste overwegingen?

 

  1. Begraven is vaak duurder dan cremeren. Dat komt omdat u ook grafrechten moet betalen. Deze kosten zijn per gemeente verschillend en kunnen binnen de gemeente ook nog eens enorm verschillen.
  2. Veel mensen kiezen voor een begrafenis, omdat er dan voor langere tijd een tastbare gedenkplek is. Het gevoel dat het lichaam van de overledene nog ergens is, kan de nabestaanden troost bieden. Vaak wordt gekozen voor een plek waar een of meer familieleden begraven liggen, of specifiek voor de sfeer van een bepaalde begraafplaats. Tegenwoordig heeft u ook bij cremeren allerlei mogelijkheden voor een herdenkingsplek door de as te laten uitstrooien op een bijzondere plaats of bij te zetten in een urnenmuur.
  3. Aan de andere kant wordt vaak voor een crematie gekozen om de nabestaanden juist niet met de zorg van het graf te belasten. Een natuurbegraafplaats kan hierbij weer een ander inzicht bieden, aangezien onderhoud aan het graf daar juist niet wenselijk is. Op een natuurbegraafplaats moet de zijn werk doen.natuurbegraafplaats natuur geen grafonderhoud
  4. Begraven zou een grotere impact op ons milieu hebben dan cremeren, aldus onderzoeken uit het verleden. Maar nieuwe inzichten wijzen echter uit dat de verschillen zeer waarschijnlijk veel minder groot zijn. De grootste invloed op de belasting van het milieu hebben de keuzes die de nabestaanden maken. Denk aan het type kist of wade, urn, wat de overledene mee te geven in de kist, maar ook op het gebied van vervoer, rouwboeketten en rouwpost zijn er voldoende overwegingen te maken die invloed hebben op hoeverre een uitvaart duurzaam is.

 

Dan nog een tip!

Een aantal crematoria en begraafplaatsen maar ook UitvaartLimburg heeft jaarlijks een open dag. Het is een laagdrempelige manier om te kijken wat u meer aanspreekt en om vragen te stellen aan de juiste personen. Als u bijzondere wensen heeft, informeer dan of deze wensen kunnen worden uitgevoerd. Misschien blijkt uit de antwoorden van de specialisten dat de keuze voor begraven of cremeren makkelijker te maken is dan u had verwacht.

Begraven of cremeren, het blijft toch vaak een emotionele beslissing, maar er over durven praten en goed laten informeren kan de nabestaanden rust geven, maar ook uzelf.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden of heeft u andere inhoudelijke vragen?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op

Mariëlle v/d Heyden

Author Mariëlle v/d Heyden

More posts by Mariëlle v/d Heyden