Er is veel te doen over de kosten van een uitvaart. Aan de ene kant zien en horen we steeds vaker dat verzekeringsmaatschappijen in het nieuws komen met praktijken die wellicht niet altijd per se de schoonheidsprijs verdienen. Aan de andere kant worden we allemaal veel mondiger en is het taboe rondom het bespreken van wensen voorafgaand aan een uitvaart langzaam maar zeker minder aan het worden. Dat laatste zorgt er dan ook voor dat we ons al in een vroeg stadium bewuster (kunnen) worden van wat een uitvaart dan kost.
Laat je niet kisten
In 2017 schreef Marieke Henselmans er een heel boek over; Hoe je voor elk budget een mooie uitvaart kon regelen. Van het boek “Laat je niet kisten door de commercie” werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht.
Uiteraard kun je, net als Marieke Henselmans in haar boek ook aangeeft, niet alle uitvaartondernemers over 1 kam scheren. Zoals in elke branche zijn er goeie en minder goeie, dure en minder dure. Het nadeel dat de uitvaartbranche heeft ten opzichte van andere branches is dat mensen gewoon niet zo graag praten over hun uitvaart of het onderwerp doodgaan op zich. Laat staan over wat het kost of wat ze eraan willen uitgeven.
Offerte aanvragen
Er zijn maar weinig mensen die zich er prettig bij voelen een offerte aan te vragen voor een uitvaart. Alsof je dan zegt; “heeft u voor mij het prijskaartje van doodgaan?” Terwijl we toch voor heel veel andere grote uitgaves het heel normaal vinden om een offerte op te vragen, om prijzen te vergelijken en dan een weloverwogen keuze te maken. Dat betekent niet dat we altijd kiezen voor de goedkoopste, maar wel voor de beste prijs-kwaliteit verhouding. Of we kiezen voor degene waar we het beste gevoel bij hebben, die het prettigst communiceert bijvoorbeeld. Maar een weloverwogen, goed geïnformeerde keuze maken is enorm belangrijk. Ook als het gaat om het regelen of plannen van een uitvaart.
Even googelen
Een manier om prijzen te vergelijken is online informatie vergaren. Wij probeerden het, als vooronderzoek van deze blog, ook. Wij ontdekten dat, ondanks dat er enorm veel informatie te vinden is, de informatie die gegeven wordt heel moeilijk te vergelijken is. Wat het nog ingewikkelder maakt is dat het voor een leek (en gelukkig zijn velen van u nog een leek op het gebied van het regelen van een uitvaart) bijna onmogelijk is om erachter te komen of hij appels met appels vergelijkt en dus de juiste prijzen tegen mekaar afzet. Dus online zoeken naar informatie kan succesvol zijn echter wees je ervan bewust dat de prijzen anders kunnen uitvallen als je je wensen er dan ook echt naast gaat leggen. En als we eenmaal in de meerprijzen zitten….kan het soms hard gaan met de stijgende kosten.
Besparen
Maar hoe kan ik dan besparen?
- Weet wat u wilt! Het scheelt als u al weet waar u naar op zoek bent. Dat maakt het mogelijk voor een uitvaartondernemer heel gericht daarvoor een offerte te maken en ook niet voor meer dan dat. U hoeft dus niet bang te zijn dat u straks allerlei ongewenste randzaken in rekening gebracht krijgt.
- De overlijdensadvertentie; een overlijdensadvertentie in een krant kost toch al snel een paar honderd euro. Het is niet per se nodig een advertentie te plaatsen, maar als de voorkeur er dan toch naar uitgaat dan kunt u besparen op het volgende
- Aantal witregels; hoe meer witregels hoe groter de advertentie en dus hoe duurder. Zorg dat de advertentie beknopt opgemaakt wordt. Des te meer millimeters en dus euro’s kunt u besparen
- De layout van de advertentie is ook belangrijk. Gaan we alle familieleden bij naam noemen, of zeggen we in 1 zin “namens de familie”of “namens alle kinderen en kleinkinderen”. Het spaart millimeters en dus ook weer euro’s. Moet er een teken in, bijvoorbeeld een kruis? Ook dat zorgt er weer voor dat veel ruimte ongebruikt gelaten wordt in een advertentie en deze dus al snel een stuk duurder wordt.
- We zien regelmatig het adres van de uitvaartonderneming als correspondentieadres. Niet alleen kan dat als een soort reclame voor het uitvaartbedrijf gezien worden, maar we zien ook vaak dat dit zo in de advertentie wordt gezet dat het goed opvalt. Oftewel; millimeters extra en dus euro’s extra.
- Gedachtenisprentjes; We komen ze bij de meerderheid van de uitvaarten nog tegen, de gedachtenisprentjes, ookwel bidprentjes genoemd. Ze zijn er in de variant van de rouwbrief of als fotoprentje. Bedenk dat met name fotoprentjes het duurste zijn. U kunt dus al snel besparen door niet te kiezen voor een fotoprentje.
Wilt u liever niet hetzelfde gedachtenisprentje als de rouwbrief, overleg dan met de uitvaartondernemer over alternatieven. Waarschijnlijk heeft hij ook blanco papier in het formaat van een gedachtenisprentje waar jullie samen een mooie voorkant bij kunnen ontwerpen die de uitvaartondernemer gewoon zelf kan printen.
U kunt ook kiezen voor een alternatief voor een gedachtenisprentje. Denk bijvoorbeeld aan het meegeven van een klein zakje met zaadjes als de overledene hield van tuinieren. Of een klein doosje met snoephartjes om iemand altijd in het hart mee te kunnen dragen.
- Bloemen; Wat is een uitvaart zonder bloemen zou je denken. We weten niet beter dan dat er op een uitvaartkist een mooi groot kiststuk wordt geplaatst. Maar een kiststuk kost al snel minimaal €200,- tot €300.-. Enkele alternatieven zouden kunnen zijn:
- Een mooi groot boeket ipv een kiststuk. Een boeket bloemen neem je nar de uitvaart makkelijker mee naar huis en is prettiger om daarna nog in huis te hebben dan een kiststuk. Daarnaast nemen gasten vaak ook boeketten mee waardoor het een mooie verzameling van bloemboeketten wordt. Het boeket kan op of naast de kist geplaatst worden.
- Less is more. 1 mooie bloem, denk aan een roos of een lelie, kan soms net zo mooi zijn en net zoveel zeggen als een groot boeket bloemen. Als het bij de persoon past om 1 mooie bloem op de kist te hebben liggen, of als de kist op zichzelf al bijzonder is, dan is een groot en dus duur bloemstuk niet nodig
- Het ziet er soms wat droevig en kaal uit, een kist zonder bloemstuk. Maar er zijn andere manieren om een kist mooi aan te kleden zonder dat er bloemen worden gebruikt. Denk aan een verscheidenheid aan mooie kaarsen in verschillende groottes en hoogtes die zachtjes branden.
- Er zijn vele kleine soorten vaasjes te koop waar 1 enkele bloem in geplaatst kan worden. Zo zou je bijvoorbeeld een paar mooie kleine ronde vaasjes kunnen vullen met een grote mooie roos en die op de kist kunnen zetten in een bepaalde vorm of doorelkaar.
- De rouwbrief: de meningen over het sturen van rouwbrieven zijn heel divers. We zien steeds vaker dat families en daarmee ook uitvaarten kleiner worden en er dus maar weinig brieven nodig zijn. Toch ligt het gemiddelde aantal rouwbrieven dat er per uitvaart gestuurd worden nog steeds op 150 stuks. De kosten zitten naast het drukken van de rouwbrief ook in de enveloppe, de postzegels en de speciale verzendsets die moeten waarborgen dat de rouwbrieven ook daadwerkelijk op tijd bezorgd worden. Maar we moeten toch laten weten wanneer de uitvaart is…Hoe zou dat anders kunnen?
- Stel de rouwbrief op en laat hier een digitale rouwbrief van maken door de uitvaartverzorger. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen email en checken we deze misschien wel vaker dan onze brievenbussen. Email de digitale rouwbrief dus naar de genodigden in plaats van deze te laten bezorgen.
- Een digitale rouwbrief kan ook makkelijk gedeeld worden (desgewenst) door de familie op social media. Dit kan eventueel gedaan worden als algemene annonce en vervangt daarmee de plaatsing in de krant.
- Sommige uitvaartbedrijven, waaronder wijzelf, bieden een online condoleanceregister aan. Dit maakt het mogelijk voor belangstellenden een condoleance achter te laten voor de nabestaanden. In een online condoleanceregister wordt meestal ook vermeld waar en wanneer de uitvaart is, en of deze voor alle belangstellenden of alleen voor genodigden is. Ook het online condoleanceregister biedt vaak de mogelijkheid om via email en social media gedeeld te worden.
- De uitvaartlocatie; het crematorium en de kerk zijn niet goedkoop, echter we zijn ervan afhankelijk. Dat denken we tenminste… Er zijn voldoendeandere locaties waar een hele mooie afscheidsdienst gehouden kan worden en die vele malen goedkoper zijn.
Een beetje schipperen her en der is niet erg
Alternatieven komen vaak pas naar boven op het moment dat u aangeeft dat u minder wilt uitgeven. Of als u bewust een bepaald budget meegeeft met een bijbehorend wensenlijstje aan de uitvaartondernemer.
Zo zijn er heel veel dingen die u kunt doen om te besparen op een uitvaart. Bedenk dat het niet allemaal én én hoeft. Trek u niks aan van wat anderen wellicht zouden denken. Nog te vaak wordt een uitvaart geregeld zoals “men” verwacht dat het hoort. Nog te vaak horen we “hoe gaat dat normaliter, dan doe dat maar”. En daar zitten vaak ook de verborgen kosten. NEE NEE NEE. U bepaalt en niemand anders. Doe wat u fijn vindt, leg uw wensen vast, informeer u goed.
Dan hoeft geen enkele uitvaart té duur te zijn.
Wilt u meer informatie over vooraf wensen vastleggen? Klik hier
Voor het aanvragen van een offerte neem gerust contact met ons op