Skip to main content

Rabobank Nederland doet continue onderzoek naar ontwikkelingen in de verschillende branches. Recent publiceerde zij haar bevindingen over de uitvaartbranche en trok een “bijzondere” conclusie! Hierin constateerde de Rabobank oa met betrekking tot de grote uitvaartverzekeraars (Dela, Monuta, Yarden) die eigen uitvaartverzekeringen aanbieden het volgende:

“In geval van een naturapolis wordt ervan uitgegaan dat de eigen medewerkers of franchisenemers ook de producten en diensten leveren voor de uitvaart. Wordt er voor een andere uitvaartondernemer gekozen, dan wordt slechts een gedeelte van de waarde van de polis uitgekeerd.”

 

De Rabobank geeft hier een feitelijke conclusie. Echter, het lijkt alsof u zichzelf tekort doet als u kiest voor een andere uitvaartondernemer. Alsof u veel minder vergoedt krijgt als u niet de uitvaart bij uw uitvaartverzekeraar regelt. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn!

De vraag die u zich allereerst moet stellen is “wat wil ik”.  Wat voor uitvaart wil ik;

  • Wil ik een standaard kist of niet?
  • Wil ik bloemen? Veel/weinig?
  • Wil ik dat er rouwbrieven gestuurd worden?
  • Wil ik gedachtenisprentjes uitgedeeld hebben en moet daar dan mijn foto op staan?
  • Wil ik gecremeerd of begraven worden?
  • Waar wil ik mijn afscheidsceremonie houden?
  • Wil ik een koffietafel?
  • Wil ik dat er een overlijdensbericht in de krant wordt geplaatst?

En dan hebben we het nog niet gehad over de persoonlijke wensen en invulling.

De Naturapolis

Een naturapolis vergoed diensten. Op uw polis zal dus netjes opgesomd staan voor welke goederen en diensten u verzekerd bent, volledig of tot een bepaald bedrag. Maar stel; u bent voor al het bovenstaande verzekerd en u wilt enkel een klein afscheid met alleen familie. Dan bent u veel te “duur” verzekerd geweest al die jaren.

Wat we ook regelmatig zien is dat binnen een naturapolis een aantal diensten zijn opgenomen die een bepaalde “marktwaarde” vertegenwoordigen. Die marktwaarde ligt hoger dan de uitkering die de verzekeraar doet als u voor uw eigen uitvaartondernemer kiest.

Maar wie zegt dat uw eigen uitvaartondernemer niet goedkoper is dan de zogenoemde “marktwaarde” die de uitvaartverzekeraar aangeeft?

wat kost een uitvaartEen rekenvoorbeeld:

De dienstenverzekering van het Dela Uitvaartplan heeft een “marktwaarde” van €5.750,- De uitkering die Dela doet als u voor een eigen uitvaartondernemer kiest is in 2018 € 3.397,-

Feitelijk zou dat betekenen dat u €2.353,- verliest.

Maar wist u dat de kosten van een uitvaart afhankelijk zijn van uw keuzes? Het is dus helemaal niet zo zwart/wit als gesteld wordt. Ls u bijvoorbeeld maar een klein afscheid wilt kunt u prima volledig uitkomen met de uitkering van uw Dela verzekering. Dan kost het u niks extra.

Laat u dus vantevoren goed inlichten, ook als u verzekerd bent!

Neem voor een vrijblijvend informatiegesprek contact met ons op!

Mariëlle v/d Heyden

Author Mariëlle v/d Heyden

More posts by Mariëlle v/d Heyden